Att välja rätt frisörsax

0

Du kommer att använda dina frisörsax varje dag och därför är valet av sax mycket viktigt eftersom du måste bli bekväm med ditt verktyg. Många frisörer väljer att ha flera saxar för olika ändamål och typer av hår. Om du är nybörjare eller utbildar sig till frisör är det inte nödvändigt att spendera massor av pengar på din första sax eftersom du förmodligen kommer att vill byta ut den ganska snart.

Hår sax storlekar

Rätt storlek sax för dig är vad du än känner dig bekväm med! Vissa stylister föredrar korta saxar medan andra föredrar längre. Längden på frisörsax mäts från den yttersta spetsen av bladet till änden av den längsta fingerhål (men inte fingerstödet). En bra tumregel är att placera en sax på handflatan med fingret hålet vidrör basen av tummen, bör spetsen av bladet vara i den sista delen av långfingret.

Vilken typ av blad som är bäst för hårstyling?

Det finns två populära typer av frisör saxbladet: fasad kant och konvex. Vilken du väljer beror på personliga preferenser och naturligtvis budget.

Fasade kanter?
Fasad kanter har lätta blad som är gjorda av en blandning av metaller. De flesta europeiska sax har ofta mikrotandningar på en eller båda bladen, sax som Jaguar GT1. När du lär dig att klippa håret mikro sågtandade blad är bra eftersom de slutar håret glida ner bladet, de är också bra klippning av torrt hår och detaljer, men de kan inte användas för slice skärning. Polerade fasade kant blad (exempelvis Jaguar Jay2) kan användas för skivning och vid de flesta snittmetoderna.

Konvex eller japansk stil?
Konvexa blad är vassa blad med en knivliknande kant. Alla konvex kanter saxar är ihåliga marken på insidan av bladet vilket ger en mycket smidig skärförlopp. Konvexa baldes kan användas för alla skärtekniker men är särskilt bra för skärning av på grund av den extremt skarp kant. Ett konvext blad är bäst lämpat för mer erfarna frisörer.

Konvexa blad är tyngre än fasade kanter eftersom de är tillverkade av massivt rostfritt stål. Konvex-bladiga saxar är oftast dyrare än avfasade kanter eftersom tillverkningsprocessen är tidskrävande och kunnig. Konvexa baldes kräver också specialiserade skärpning, men med regelbundet underhåll och skötsel av ett par konvexa blad sax varar livet ut. Några goda exempel finns i Passion Saxar och Kasho Saxar intervall.

Typer av saxhandtag

Varje handtag har fördelar, men den viktigaste faktorn är vilken design känns bekvämt för dig. Detta varierar från stylist till stylist, beroende på formen på din hand och skär stil. De vanligaste typerna av handtagsdesign är:

1 – Nivå eller jämnt hantera-den grundläggande designen, handtagen är symmetriska och ser ganska rak ut.

2 – Offset handtag-ett handtag är längre än den andra som tillåter en mer öppen hand position och för armen och armbågen för att vara i en lägre position vid skärning som generellt är mer bekväm.

Det finns mer avancerade handtag konstruktioner såsom flex (t.ex. Jaguar Finesse Flex) som alow hela din hand kan rotera och kan dramatiskt minska hand och arm trötthet.

Vänsterhänta saxen?

De omvända blad i vänsterhänta saxen gör skär mer naturligt och mer bekvämt. Vänsterhänta människor behöver inte använda extra kraft för att förhindra smärta i hand och handled.

Vad är molybden och kobolt sax?

De flesta top-end professionella hår sax har blad av stål som har förbättrats genom tillsats av andra ämnen för att ge dem större styrka.

Kobolt används för att stärka och ge saxen en längre livstid. Molybden samt att öka styrkan i metall bidrar också till flexibilitet.

Share.

About Author

Leave A Reply