Frissigt hår – 5 metoder att undvika att skada håret

Frissigt och torrt hår innebär att hårstråna är sköra, torra och går sönder lätt. Andra kännetecken när du har ett burrigt hår är att håret trasslar sig konstant. Det finns många orsaker till torrt hår och frissigt hår och många lägger mycket tid på att ordna så håret ser snyggt ut. Det kan orsakas av att talgkörtlarna inte är aktiva, att man använder skadliga medel eller för mycket exponering i solen. Vi tipsar om metoder att få håret att inte bli skadat.

Klipp håret

Det bästa du kan göra om håret är skadat är att klippa dig och göra topparna plattare.

Konditioners för skadat hår

Schampo kan göra håret mer skadat jämfört med när du låter bli schampo. Det finns konditioners (förstärkning) och volymbalsam för skadat hår som gör håret starkare, reparerar och mer motståndskraftigt. Exempel på produkter är Matrix Forte Thérapie och pro-keratin salongsbehandlingar.

Undvik solen

Undvik för mycket exponering i solen vilket kan innebära att du får frissigt hår. Däremot är solen bra för D-vitaminer.

Vatten är din bästa vän!

Drick mycket vatten.

Använd siden när du sover

Under sömnen vrider man ofta på sig vilket skadar håret. Du kan också använda siden örngott istället för bomull vilket är bättre för dina lockar. Silke innebär mindre friktion på håret när du sover vilket undviker att skada håret.

Undvik hårtork

Det är bättre att torka håret med en handuk och du kan ha håret löst knuten i en handuk i 10 minuter.

Gör håret mjukt och blankt och behandla torrt hår med hårolja

En del av de stora fördelarna som hår eterisk olja kan ha på håret och hårbotten är att den kan hjälpa behandla torrt hår, stärka strukturen hos håret, skydda håret från skadliga element i omgivningen, främja hårväxt, och förbättra många hårbotten problem.

Det finns olika typer av håroljor som hjälper vid frissigt hår

Massera in håroljan i hårbotten.

  • jojobaolja känd för att ha förmågan att balansera talg nivåerna i hårbotten.
  • Olivolja
  • Kokosolja
  • Emuolja fungerar genom att ge näringsämnen till hårbotten vilket leder till hår som har en bättre konsistens och mer hälsosamt utseende.
  • Testa Dry Remedy Daily Moisterizing  oil från Aveda.

Använd balsam

Om du masserar håret med balsam istället för schampo stannar håroljan kvar i håret. Balsam kan hjälpa fylla igen oljor och låsa in fukten i håret. I likhet med huden i ansiktet eller kroppen innebär ett återfuktande av håret att du förbättrar dess utseende och i det långa loppet bekämpar torrheten.