Håravfall och dess orsaker

0

manligt-harvfall-rekt

Varje människa upplever håravfall på någon gång i sitt liv. Det är mycket sällsynt att någon inte lider av det. Om du är en av dem som förlorar hår, Läs hela artikeln.

Hår är en viktig del av en individs allmänna utseende. Alla kan drabbas av håravfall men det drabbar främst män från tonårsåldern och med stigande ålder. Även kvinnor drabbas vilket kan beror på andra orsaker än hos män.   Den psykologiska effekten av håravfall är tyvärr ofta en mätbart negativ förändring i självkänslan för de som drabbas. Det är inte förvånande att både män och kvinnor som drabbas av håravfall ofta upplever det som en stressande upplevelse. 

Med alopeci (kallas också skallighet eller håravfall) menas att man tappar hår på en del av eller hela hårbotten och i vissa fall, andra delar av kroppen. Håravfallet kan vara tillfälligt eller permanent och kan drabba människor i alla åldrar. Alopeci kan inträffa var som helst på kroppen och vara allt från en liten bar fläck (fläckvist håravfall), som man lätt kan maskera med hairstyling-produkter till större och mer diffusa håravfall.

Orsakerna är många och är mest sannolikt orsakas av genetisk disposition. Men odiagnostiserad sjukdom, medicin, kost, trauma i samband med sjukdom, fluktuationer i hormonnivåer, stress och vissa faktorer i miljön kan alla vara orsaker. Det är viktigt att konsultera en läkare för att utesluta någon av dessa möjligheter och att ha en plan på plats om hur man ska stoppa håravfallsprocessen.

Det är helt normalt att tappa hår och dagligen förlorar man i genomsnitt ungefär 80 hårstrån om dagen. En del tror att man får håravfall genetiskt från mammans sida vilket är en myt eftersom det genetiskt beror på bägge föräldrarnas gener. Om det finns håravfall i släkten är det en stor sannolikhet att man drabbas. Håravfall förekommer hos båda könen. Det yttrar sig på olika sätt och håravfall har olika orsaker.

Manligt håravfall

Genetisk håravfall är det stora problemet för män och vid 50 års ålder är vid den åldern är det upp till 50% som drabbats av håravfall i någon form. Orsakerna varierar från person till person men den vanligaste formen är ärftligt och kallas för manligt håravfall vilket i sin tur beror på DHT. De mediciner som kan påverka håravfallet och som är godkända är minoxidil och finasterid men för många är resultaten tyvärr en besvikelse.

Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall beror ofta på att man slarvar med att äta näringsriktig maten. Ofta handlar det om uttömda järndepåer och dåliga intag av aminosyran L-lysin men det finns också sjukdomar som telogen effluvium som är vanliga. Man uppskattar att vid 40 års ålder, har mer än 40% av kvinnorna upplevt håravfall. Det finns inget mirakel botemedel, men det finns vissa behandlingar som hjälper till att förhindra eller bromsa processen.

Manligt håravfall

Manligt håravfall börjar ofta i tinningregionen och uppe på hjässan och kan hos män starta redan i tonåren och ibland bli väldigt uttalat. Det finns olika behandlingar som finasterid och hårtransplantationer. Kvinnor drabbas oftast av ett diffust håravfall och det kan tex bero på hormoner, infektioner och operationer. En annan vanlig orsak som gör att du tappar hår är fläckvist håravfall. Om du drabbats av håravfall och du är orolig är ett bra råd att börja med att besöka en dermatolog för att göra en undersökning. En dermatolog är en läkare som är specialist på hudsjukdomar. Du kan också ta mediciner mot håravfall finns på Apoteket eller göra en hårtransplantation.

Det finns flera generella orsaker till håravfall

Androgen alopeci (även känd som ärftligt håravfall och skallighet) är en typ av håravfall som i grunden en känslighet av hårsäcken  till miniatyrisering. Det är den vanligaste typen av håravfall och drabbar 70% av män och 40% av kvinnorna i något skede av sitt liv. Mannen har vanligen en hårfin recession vid tinningarna och håravfall på toppen, medan kvinnan har vanligen en diffus gallring över hela toppen av hårbotten.både genetiska och miljömässiga faktorer spelar en roll.

Orsaker till håravfall

 • Genetiska orsaker – genetiskt håravfall är den vanligaste orsaken att män tappar hpr
 • Medicinska orsaker och olika former av sjukdomar
 • Skador på hår och hårbotten (mekaniska orsaker)
 • Reaktioner pga kemiska produkter och tillsatser
 • Fysisk eller emotionell stress
 • Lång feber
 • Hormonella förändringar, såsom barnafödande, användning av p-piller eller sköldkörtelsjukdom
 • Behandling för cancer, såsom kemoterapi
 • Att man drar ur hår manuellt eller gnuggar i håret (finns sådana sjukdomar)
 • Strålbehandling
 • Ringorm i hårbotten (Tinea capitas)
 • Vissa receptbelagda läkemedel

Orsakar borstar håravfall?

En vanlig missuppfattning är att hårborstar orsakar håravfall. Hårborstar gör inte att någon får håravfall och de är mycket bättre än kammar och de borstar över en bred yta som täcker det mesta av håret och därför fångar upp mycket av det håret som man tappar.

Olika typer av behandlingar för androgen alopecia och andra vanliga former av alopecia

Det finns olika behandlingar mot håravfall. Den effektivaste metoden är hårtransplantationer där man flyttar på hårsäckar från baksidan av huvudet.

Medel mot håravfall

Det finns även mediciner som propecia och rogain och ett antal naturläkemedel.

Källor:
Hårtransplantationsguiden.se – guide som ger mycket information om håravfall och hårtransplantationer
“Causes of hair loss and the developments in hair rejuvenation”
D H Rushton, M J Norris, R Dover, Nina Busuttil, Int J Cosmet Sci, 24 (2002)

Share.

About Author

Leave A Reply