Kliande och torr hårbotten – orsaker och behandlingar

0

Har du problem med hårbotten?

Tillståndet i en persons hårbotten kommer också att påverka tillståndet i håret. Människor med mycket torra hårbotten tenderar att inte producera så mycket talg. Tvätta håret mer sällan kan hjälpa hårbotten förbli friskt, förhindra klåda och flagning och hålla håret mjukt och glänsande.

Personer med mycket fet hårbotten kan utveckla akne i hårbotten eller längs hårfästet och behöva tvätta håret oftare för att hålla håret ser rent.

Kliande hårbotten

Kliande hårbotten eller klåda och irritation i hårbotten  kan bero på flera olika orsaker från kemikalier i hårprodukter till sjukdomar som behöver behandlas medicinskt. Om du lider av hårbottenproblem så kan det orsaka håravfall.

1) Mjäll och mjällproblem: Liksom andra områden, huden på huvudet håller också sprider döda celler. När mjällen är ett problem hittar du stora döda hudflagor. Dessa orsakar lindrig eller måttlig irritation och klåda vilket kallas mjäll. Det är vanligt att få mer mjäll när man utsätter huvudet för extrem värme eller kyla. Irriterad och fet hårbotten kan hindra hårets tillväxt. Behandling mot mjäll: Du kan använda schampo speciellt avsedda för behandling av mjäll.
Läs mer om olika mjällbehandlingar

2) Fet eller torr hårbotten.

3) Håravfall eller tunnhårighet

4) Huvudlöss: Mestadels små barn och skolgående flickor som har att knyta sitt hår står inför detta problem. Men, kan huvudlöss också förekomma hos vuxna. Med en luskam ser man ifall du har löss om du kammar dig över badkaret så kan du upptäcka de små djuren. Den enda symptomet är svår klåda. Du får medicinska pulver och speciella schampon för att hantera nits eller löss ägg.

5) Röd hårbotten: Inflammationer från gelé krämer, färgämnen och permlösningar. Det kan bero på en allergi eller utslag på huden om produkten inte passar din hud. Mestadels slutar problemet när du slutar använda produkten.

6) Seborré: Är en hudsjukdom som drabbar hårbotten och som är en mild form av psoriasis. Talgkörtlarna är hyperaktiva och detta leder till fjällning, klåda och håravfall. Vem som helst, oavsett kön kan få detta problem men det är framförallt vanligt hos  unga män. Det är ännu inte visat vad som orsakar denna sjukdom. Några faktorer som man tror är involverad i seborré är hormoner och gener. Man tror även att en annan orsak till detta kan vara om man är känslig för Malassezia – ett slags jäst. Det finns special schampon på apoteket och vitamin B12 motverkar vid hudbesvär som seborré, akne och psoriasis.

7) Psoriasis: Detta är en hudsjukdom av kronisk karaktär där hårbotten bildar tjocka plack. Ordet är grekiska och betyder “klia”. Symptomen liknar seborré eksem och utslagen är röda inflammerade och ger fjällning och klåda. För att hantera lindrigare fall av denna sjukdom, schampon fungerar bra. För extrema fall krävs medicinsk behandling. Även fototerapi har hjälpt psoriasispatienter och en del förespråkar naturliga växter som tallolja, havtorn, Ginseng, Aloe Vera som man dricker eller stryker på huden.

Share.

About Author

Leave A Reply