Färga håret

harfarg Hitta din perfekta hårfärg
– tips och råd om hårfärger

Vill du växla upp din färg? Allt du behöver för att få den hetaste hårfärgen 2016.

Alla modeälskare vet att du kan snabbfixa ditt utseende genom att ändra din hårfärg. Vill du veta mer om hårfärg missa inte vår guide med hårfärgninstips!

Många människor är uttråkade av sitt ordinarie hår och vill att det ska se lite annorlunda ut speciellt vid högtider eller speciella tillfällen. Om du funderar att färga håret, har du två alternativ framför dig – du kan bege dig till närmaste salong eller så kan du färga håret själv.v 69% av alla kvinnor blir mer självsäkra efter att ha färgat håret, enligt en Wella Professionals studie. Men att hitta rätt produkt och nyans kan vara en utmaning. Tänk på att välja en hårfärg som passar din hudtyp.

Balayage – en ny hårfärgningstrend

Vill du ändra ditt utseende radikalt? Ändra din hårfärg med Balayage!

Om du gillar att plocka upp kommande trender innan de blivit mainstream, kontrollera dessa radikala hårfärg idéer! 

  • Balayage är en ny metod som blev enormt populär under 2015 och innebär att håret målas solblekt. Missa inte vår instruktionsvideo hur du går tillväga om du vill haka på trenden.
  • Maxime Simoens’ spring 2015 show: Kungsblå rötter på svart hår, rik havs grönt på brunt hår, elektriskt blått runt en mittbena, solgult på mörkt hår eller rosa på någon basfärg!
    Läs mer på Hairstyles weekly

Så här färgar du håret själv

Molly Sandéns mörkröda hårfärg var det många som ville kopiera när hon började använda den för några år sedan. Det är enkelt att färga håret hemma och du kan använda färger som skiljer sig något från din naturliga färg. Du kan gå mörkare eller ljusare och täcka det gråa håret, men försök att inte avvika alltför långt från din naturliga nyans. Ett smart tips är att bara färga en liten del av håret och se ifall färgen stämmer med vad du tänker dig.

När du väljer att färga håret hemma, är du inte bunden av begränsningar av tid. Detta innebär att du kan färga håret, när du har tid. Du behöver inte vara orolig för att komma till salongen i tid och behöva sitta där och väntar på din tur.
När du färga håret för första gången, är det viktigt att du läser instruktionerna som medföljer hårfärgnings kitet, riktigt noga.

Om du vill göra en större färgning från blond till ljusbrunt och är osäker – se till att anlita en professionell frisör eftersom det är trist att få en dramatisk förändring av håret som du ogillar. Starta en timer (inställd på den rekommenderade tiden) när du börjar färgningen. När det ringer, skölj håret på en gång.

Hur länge håller hårfärgningen?

Vill du ha en färg som varar i månader? Man skiljer mellan färgning som är tillfällig, beständig och permanent och växer ut med håret. Om du vill ha en färg som håller länge ska du välja en permanent färg.
Missa inte den här inspirerande artikeln som visar 35 olika färg stilar av håret- rosa, guld och hur du kan mixa olika färgningar.

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du använder hårfärger är skötsel och underhåll av håret. Hår kan skadas genom kemiska processer, överdriven kamning och borstning, överexponering av solljus, för mycket värme från torkar eller plattänger och klorerat poolvatten.

Viktigt att tänka på när du färgar håret hemma

Att tänka på när du färga håret rosa: Om du tidigare har haft en alternativ färg i håret och det har tvättat ut, men du fortfarande har kvar rester i ditt hår påverkar det resultatet av den nya nyans du vill färga håret speciellt om du väljer en ljusare färg som rosa.

Solfärgat hår.
Färga inte upp för mycket. Ljusa upp topparna på killar – det ska knappt synas och man gör det innan solen kommer.

Använd hårvård i samband med hårfärgningen: Preparera håret med vårdande inpackning och använd återfuktande oljor.

Se till att använda en hårfärgningspensel så att du färgar så nära hårrötterna som möjligt.

Exempel: Om jag nyligen haft blått i mitt hår, mitt hår kommer fortfarande att ha en ljusblå återstod. Om jag sedan vill lägga rosa över det resultatet kommer att bli mer av en lila-rosa färg. (BLÅ + ROSA = LILA)

Ett annat exempel: Om jag tidigare haft gult i håret förra gången, kommer jag att ha en blekgul rester kvar. Om jag sedan vill lägga rosa över det, kommer resultatet att bli mer av en ljus orange färg. (Gul + ROSA = LJUS ORANGE).

Risker med hårfärgning

Att ändra färgen på håret kan gå väldigt bra men också gå fruktansvärt fel. Rätt nyans kan förhöja ett ansikte och konsistensen men tyvärr finns det även produkter som rent av är farliga.

Tänk på att hårfärger är kemikalier och fackförbundet Handels har skrivit i sin medlemstidning att det finns risk att foster till frisörer tar skada av de farlig kemikalierna som finns i hårfärg. Enligt en fransk studie kan frisörer ha svårare att bli gravida och löpa större risk för missfall. Läs mer på handelsnytt.se/frisorforskning.

Tips efter att du färgat ditt hår

Det är rätt självklart att färgbehandlat hår kräver särskild omsorg. Det finns ett antal färgskyddande schampo och balsam på marknaden, för du vill ju inte att din hårfärgsinvestering ska spolas ner i avloppet?

Slutligen när du är klar med hårfärgningen se till att bege dig till stadens bästa nagelsalonger och se till att få en manikyr som passar din nya nyans!