Mjäll och mjäleksem – så här undviker du mjäll

Vem har inte drabbats av mjäll där små vita eller gråaktiga fjäll hamnar på skjortan? Det är ett tillstånd i hårbotten som producerar vita flingor med torr hud faller från håret. Det åtföljs ofta av klåda. Jag har rätt mycket och tänkte undersöka vad mjäll beror på och jag är inte ensam det är något som drabbar nästan varannan vuxen. Definitionen på mjäll är ett tillstånd med ökad avsöndring av hudpartiklar och problemet varierer mycket mellan olika individer. Om du har mörkt hår eller om du bär mörka färger kan du märka flingor i håret eller på dina axlar. Mjäll kan också göra att din hårbotten kliar.

Mjäll

Mjäll (Pityriasis capitis) består av små döda hudceller som lossnat från hårbottnen på det översta hudlagret (som kallas epidermis).

Mjälleksem

Det kan vara seborre och inte mjäll…
Om du misstänker att ditt mjäll beror på en sjukdom se till att uppsöka en läkare.

För några år sedan träffade jag en dermatolog (hudläkare) som berättade att jag led av en hudsjukdom som heter Seborré ( seborroiskt eksem) och det var orsaken till mitt mjäll. Seborré beror på ökad talgkörtel verksamhet. Han skrev ut specialschampo som jag hämtade ut på apoteket men jag tycker inte det har hjälpt mig så mycket. Mjäll och håravfall är båda förknippade med zinkbrist . Zink är ett mineral som bl.a. främjar cellreproduktion, reparation och vävnadstillväxt. Du kan behandla med substansen ketokonazol som finns i Fungoral Schampoo, FASS skriver: Fungoral är ett schampo som används mot mjäll. Det kan även ordineras av läkare mot mjälleksem. Mjäll orsakas av svampen Malassezia som normalt förekommer i hårbotten.

Video som visar hur du behandlar mjäll med schamponering.

Du kan få mjäll av olika orsaker:

Den exakta orsaken är okänd, men olika faktorer ökar risken. Det är inte relaterat till dålig hygien, men det kan vara mer synliga om en person inte tvätta eller borsta håret ofta. Många människor tror att mjäll orsakas av dålig hygien vilket inte är sant. Forskare studerar orsakerna som verkar vara komplicerade.

Varför får man mjäll? Det finns olika anledningar till att man drabbas:

 • En orsak till mjäll är överbelastning av talgkörtlarna
 • Man tvättar håret oregelbundet eller sällan
 • Man tvättar håret för ofta vilket skapar torrhet
 • Fett i hårsäckarna
 • Infektioner
 • Hårsjukdomar (exempelvis psoriasis, svampinfektioner, huvudlöss och seborré)
 • Jästsvamp som finns i huden speciellt ett överflöd av svampen Pitrosporum ovale
 • Som biverkning efter medicinering

Det finns olika metoder att behandla mjäll

Mjäll kan vara pinsamt och svårt att behandla men hjälp finns tillgänglig. Det mest effektiva sättet att behandla och kontroll mjäll är att använda mjällschampo och hårbotten behandlingar.

 • Mjäll schampon som du schamponerar regelbundet – se till att följa instruktionerna. Det finns många olika mjäll schampon och var och en innehåller olika aktiva ingredienser för att kontrollera symtomen. En del mjäll schampon kräver att du löddrar schampot i håret och hårbotten och låter schampot vara kvar i ungefär fem minuter före sköljning. Schampo och hårbotten produkter finns tillgängliga i de flesta butiker och apotek. Dessa kan kontrollera seborré men de kan inte bota det.
 • Schampo oftare: om du har fet hår och hårbotten kan det hjälpa att tvätta dagligen.Se också till att göra en ordentlig genomborstning av håret. Vissa schampo bör lämnas på hårbotten i cirka 5 minuter, eftersom sköljning för snabbt inte kommer att ge ingredienserna tid att arbeta. Andra bör sköljas på en gång.
 • Medicinska behandlingar (exempelvis Ketokonazol)
 • Ägg olja
 • Använd en naturlig olja som kokosolja, mandelolja eller aragonolja för att mjuka upp hårbottnen. Speciellt om du har en känslig hy.
 • Ta en dusch när håret känns oljigt
 • Hantera stress: stress kan utlösa mjäll hos vissa människor, så se till att hantera stressen bättre och det kan minska symtomen.
 • Solljus: en liten exponering för solljus kan vara till hjälp.

När är det dags att uppsöka en läkare?

För de flesta människor kräver inte mjäll läkarvård men du kanske mår dåligt psykiskt av situationen.
Om du fortfarande har symtom efter att ha använt ett mjällschampo kan du uppsöka en hudläkare (dermatolog).

Det finns anti-svamp schampon. Om flera veckor med ett mjällschampo inte stoppar mjäll finns behandlingsalternativ som omfattar en svampdödande schampo såsom Denorex, DHS Targel, ionil-T plus, MG217, Neutrogena T / Gel, Scalpicin, Sebulex, Selsun Blue, Tegrin, eller Zirkon.

De flesta anti-mjäll eller anti-svamp schampo innehåller minst en av följande aktiva ingredienser:

Ketokonazol: en effektiv anti-svamp. Schampo som innehåller denna ingrediens kan användas i alla åldrar.
Selen sulfid: Detta minskar produktionen av naturliga oljor genom körtlar i hårbotten. Det är effektivt vid behandling av mjäll.
Zink Pyrithione: Detta saktar ner tillväxten av jäst svampar.
Kol tjära: detta har en naturlig anti-svampmedel. Färgat eller behandlat hår kan bli fläckat av långvarig användning.
Salicylsyra: dessa hjälper hårbotten att bli av med hudceller. De fördröjer inte reproduktionen av hudceller.
Tea-Tree Oil: härstammar från den australiska Tea Tree (Melaleuca alternifolia), många schampo innehåller numera denna ingrediens. Det har länge använts som en anti-svamp, ett antibiotikum, och en antiseptisk. Vissa människor är allergiska mot den.

En hudläkare kan  diagnostisera ditt tillstånd och rekommenderar en behandlingsplan som bäst passar dina behov.Ibland är flagning och klåda som ser ut som mjäll faktiskt ett medicinskt tillstånd som seborroiskt eksem, psoriasis, svampinfektioner i hårbotten eller eksem.

De aktiva ingredienserna som är godkända för mjällbehandling enligt amerikanska läkemedelsverket FDA)inkluderar tjära, pyritionzink, s.alicylsyra, selensulfid, svavel och ketokonazol.