Rött hår (Ginger hair)

Rött hår

Rött hår är en trend just nu och många väjer att färga håret. För att räknas som äkta rödhårig krävs att du har varit fräknig utöver att du har rött hår. En mörkare ton av rött kallas för Auburn hair.

Ett problem är att det är är svårare att färga rött hår eftersom pigmentet är starkare och en del väljer därför att först avbleka håret. Se också upp så att du inte färgar håret lager på lager.

rött hår

Det är pigmentet hos människan av typen pheomelanin som ger upphov till olika grader av rött hår.Forskarna tror att “ingefära genen” eller “V6OL allel,”  dök för 50.000 år sedan när människan lämnade Afrika för kallare klimat. Detta gjorde att huden blev ljusare och utsattes för mindre vitamin D från solen. En studie som följde resultaten av projektet Scotlands DNA kom fram till att kelternas röda hår beror på vädret. Experterna tror att det dystra klimatet i Skottland har inneburit genetisk anpassning.

Varför har man rött hår?

Forskar har kunnat koppla åtta gener till rött hår som visar hur rödhåriga kunnat ärva sina distinkta utseende. Studien, ledd av forskare vid universitetet i Edinburgh, har beskrivits som den största genetiska studien av hårfärger. Tidigare trodde man att rött hår styrs av en enda gen som kallas MC1R, med versioner av genen som måste föras vidare från både modern och fadern. Men inte alla som bär två rödhåriga versioner är rödhåriga vilket innebär att andra gener måste vara inblandade.

När de jämförde rödhåriga med personer med brunt eller svart hår, identifierade forskarna åtta tidigare okända genetiska skillnader som är förknippade med rött hår.

Teamet tittade också på funktionerna i de gener de identifierade och fann att vissa av dem fungerar genom att kontrollera när MC1R är påslagen eller avstängd.

Tio procent av irländska folket har rött hår

Visste du att det finns en festival för rödhåriga?
Redhed Convention i Irland ägnar sig de rödhåriga festdeltagarna med morotskastning och speeddejtning för rödhåriga.
Hemsida: redhedconvension.com

Rött hår