Hårkur – tips för att få ett jämt och glänsande hår

Hår kur
Det finns mängder av hårkurer och tips hur du får ett vackrare hår med allt från vitaminer, chia-frön, anti-aging kurer till serum och det är vanligt att hårproblem sitter i hårbotten och på insidan av kroppen snarare än i själva håret. Serum blir alltmer vanligt och är perfekt för att minska skador vid användning av starka kemikalier som ofta används vid hårfärgning. Exempel på serum är Pantene Pro-V Serum som innehåller argan olja.

Att jobba med insidan och vitaminer

Det är allt vanligare att ha ett holistiskt perspektiv kring hårskötseln. Trenden går mot nya produkter som jobbar på insidan av kroppen för att få håret att växa snabbare och tjockare snarare än att använda schampon.

Exempel på hårprodukter är Mitch Stone Essentials line som är packad med vitaminer. Istället för att använda hårspray som kan skada håret används vitaminer och olika typer av mineraler som stärker håret och kroppens minsta organ – hårsäckarna.

Dermatologer tipsar om hur du får ett jämt och glänsande hår

I Tidningen SciencDaily har dermatologer (hud och hårläkare) kommit med tips hur du ska göra för att få ett jämnt och glänsande hår.

1. Se till att rengöra hårbotten snarare än själva håret vid schamponering. Balsam ska du däremot använda på håret och inte hårbotten.
2. Tvätta håret lagom och beroende på hur mycket hårolja dina hårsäckar producerar. När du blir äldre produceras mindre olja. Om du ser mjäll eller flingor i håret kan du schamponera mer.
3. Använd balsam efter varje schamponering. Balsam kan hjälpa förlorade oljor och låsa in fukten i håret. I likhet med huden i ansiktet eller kroppen, kan återfuktande hår förbättra hårets utseende och bekämpa torrhet i det långa loppet.
4. Välj ett schampo eller balsam efter din hårtyp. Du bör välja ett fuktbevarande preparat om du har ett torrt hår.
5. Skydda håret när du simmar och mot klor. Skölj det rent från klor efter det att du badat.
6. Det finns solskyddsprodukter exempelvis produkter som ger ditt hår en inpackning mot solen och balsam med UV-filter.
7. Använd en BB-cremé för att ge solskydd för huden.

Läs artikeln här

Håravfall
Om du tappar hår se till att kontakta en dermatolog. Om du har naturligt håravfall så fungerar inte de här behandlingarna eftersom det beror på hårsäckarna och inte själva håret. Läs mer om håravfall på hårtransplantationsguiden.se eller hårtransplantation.org.


Naturliga hårkurer

Yoghurt och honung kan du ha till frukosten de också råkar vara hårvårds ingredienser, och prisvärd, alla naturliga sådana vid den. Och de är inte de enda. Visste du till exempel att oljor i avokado liknar närmare vår egen hudens oljor än någon skönhetsprodukt? Eller att en citron kan vare en effektiv-och mildare-alternativ till kemiska produkter?

Vissa näringsämnen och naturliga kosttillskott såsom zink, fettsyror och livsmedel är rika på protein och bidrar till att främja ett starkare och friskare hår.

För alla hårtyper
Äggulor är rik på fett och proteiner, den är naturligt fuktgivande, medan vitan som innehåller enzymer som tar bort oönskade bakterier.

Användning: För normalt hår
Du kan använda hela ägg att konditionera hår; använder äggvitor bara för att behandla fett hår; använda äggulor bara för att återfukta torrt och sprött hår. Låt verka i 20 minuter, skölj med kallt vatten.