Trendigt med grått hår enligt kändisfrisören Corinne Henriksson

0

Många förknippar grått hår med åldrande och vi har väl alla hört om begreppet “de grå tinningarnas charm”. Men nu kan alla gråhåriga andas ut eftersom det verkar vara trendigt att bli gammal och få grått hår – kanske är det ett tecken på att mognad värdesätts i samhället? Tidningen Allt om Stockholm har en artikel med kändisfrisören Corinne Henriksson från Corinne & Friend på Sturegallerian som säger att det är grått hår, bruna nyanser,gammeldags rosa, dova färger och punk och grunge som gäller till hösten.

Inte bara Corinne & Friend har uppmärksammat den här trenden – tidningen New York Times har skrivit om silver foxing i sin styling avdelning – du kan söka på 2013-faux-gray hair och gray-hair dye. Bland kändisar som har haft grått hår finns Rihanna och Zayn Malik. Googles 2015 Beauty Trend Report visade en 234% ökning i sökvolymer.

Varför blir håret grått?

Ditt hår blir grått när färgproducerande celler slutar producera pigment. När kroppen slutar producera melanin som är ett pigment som finns i hårsäcken blir håret grått. En annan faktor som kan bidra till grått blir hår är uppbyggnaden av väteperoxid i håret. För tidigt åldrande är genetiskt. Med andra ord, om dina föräldrar och farföräldrar fick grått hår tidigt kommer du förmodligen också få det.

 

Grått hår kan du få tidigt när du är 20-30 år men vanligtvis brukar det komma i 45-50 års ålder men det varierar mellan olika folkslag. Kaukasier börjar få grått i deras vid 35-års ålder medan afroamerikaner i 40-års ålder.

Det finns en signifikant korrelation mellan rökning och uppkomsten av gråa hår före 30 års ålder. En studie som publicerades 2010 i National Center for Biotechnology Information visade man att rökare hade 2.5 gånger större risk att utveckla grått hår vid tidig ålder än icke-rökare.

Hur ska jag göra för att håret inte ska bli grått?

Den som inte vill ha grått hår kan färga håret eller också tona håret. Många väljer att fysikt dra ut de gråa stråna från hårsäckarna vilket innebär att hårsäcken kan drabbas av sk traction alopecia vilket innebär att den slutar producera hår. Gör man det i liten skala är det inte speciellt farligt eftersom man har väldigt många hårsäckar.

Eftersom grått blir grövre, torrare och skörare rekommenderas att man använder ett fuktrikt schampo och balsam som återfuktar håret.

Share.

About Author

Leave A Reply